• 073 5460388
  • info@stadbolagetmarsta.se
8

8 årliga rengöringsuppgifter att göra i år

Det är absolut inget fel med att sträva efter ett renare hem. Faktum är att våra experter på Städbolaget Märsta uppmuntrar det! Vi vill dock inte att du ska fastna i sysslor som hindrar dig från att njuta av allt som det nya året har att erbjuda. Som tur är finns det vissa städuppgifter som bara kräver din uppmärksamhet en gång om året, och vi har en guide till åtta av dem som du kan utföra redan i dag!

1. Städa bakom dina apparater

Smuts, damm och smulor, åh, herregud! Det går inte att säga hur mycket kasserat och oönskat skräp du hittar bakom dina vitvaror. Filosofin "bort från synen, bort från sinnet" har kanske fungerat tidigare år, men det här är 2021 - året då du ska ta itu med de svåråtkomliga ställena.

För en grundlig rengöring bakom apparaterna kan du torka av alla bakre ytor med en fuktig trasa, dammsuga kylskåpsslingorna och damma av ventilationsöppningarna. När du har fått bort all smuts och smuts kan du sopa bort gammalt damm på golvet genom att sopa och moppa. Kom ihåg att vara mycket försiktig när du flyttar tunga apparater i ditt hem. Be någon hjälpa till med de tunga lyften och se till att apparaten är bortkopplad från vatten- eller gasledningar och eluttag.

 

2. Djuprengör din klädsel på djupet

Ett år då du levt ditt bästa liv på dina möbler har säkert lämnat obemärkta fläckar, lukter och smuts som fastnat i tyget. En av de viktigaste årliga rengöringsuppgifterna du bör ta itu med är stoppningsrengöring. En ren klädsel ger inte bara ditt utrymme ett fräscht utseende, utan kan också förbättra luftkvaliteten i hemmet om du har en familjemedlem med säsongsrelaterade allergier.

För att fräscha upp din klädsel krävs en ångrengörare eller en sprayflaska med en borsttillsats och rengöringslösning. Din lokala livsmedelsbutik bör ha alla nödvändiga artiklar för att befria dina tyger från oönskad smuts. Innan du börjar rengöra, testa rengöringslösningen på en liten, oansenlig del av klädseln för att se till att den inte äventyrar färgen eller strukturen. Om allt ser intakt ut efter att lösningen torkat är du redo att börja rengöra din klädsel och stryka den här uppgiften från listan.

 

3. Uppdatera och omorganisera förvaringen i badrummet

Har du tagit en titt i dina badrumsskåp på sistone och upptäckt utgången förkylningsmedicin, nästan tomma tandkrämstub eller gammal smink? Om du svarat "ja" är det dags att ta fram rengöringsmedlen och omorganisera och fräscha upp badrumsförvaringen. Ta bort allt från utrymmet, torka av alla ytor (även dörrar och hyllor) och fundera sedan på vad du fortfarande behöver 2021 och vad som är så gammalt.

 

4. Sopa och organisera ditt garage

Många människor använder sina garage för en sak och en enda sak: förvaring. Oavsett om du förvarar din bil eller grässkötsel utrustning har denna del av ditt hem förmodligen inte fått så mycket uppmärksamhet. Nu är det dags att sopa och organisera detta utrymme för att eliminera risken för att locka till sig ovälkomna skadedjur.

För att rengöra garaget behöver du bara använda en kraftig kvast (och en mopp om du känner dig extra motiverad) för att ta bort golvrester. Se till att all dyr och lätt skadad utrustning placeras i ett säkert område. Att investera i hyllor och väggkrokar är bra sätt att organisera garaget och minimera röran när det väl är rent.

 

5. Rengör din pump för sumpskatt.

Även om vi kan gissa att sump pumpen troligen inte står på din prioriteringslista, är den en viktig komponent för att ditt hem ska fungera. Sump pumpar är anordningar som är utformade för att pumpa ut överflödigt vatten för att undvika betydande översvämningar. Att ge den en grundlig rengöring en gång om året kommer därför att hjälpa den att fungera korrekt och ge den en längre drifttid. Två viktiga komponenter i sump pumpen som behöver din uppmärksamhet är gropen och motorn.

För att rengöra dessa delar grundligt ska du följa dessa fyra steg:

  1. Stäng av strömmen till sump pumpen genom att koppla bort strömkabeln.
  2. Placera motorn i en hink för enkel transport.
  3. Ta med hinken ut så att du kan använda en våt trasa för att torka bort all smuts och smuts.
  4. För att rengöra gropen kan du använda en våt- eller butiksdammsugare för att suga upp eventuellt kvarvarande vatten och torka av rören med en fuktig trasa.

Kom ihåg att bära en mask när du rengör din sump pump för att inte andas in luftburna mögel eller mögel.

 

6. Uppdatera färgen i hela ditt hem

Det är dags att ta itu med alla hack och repor som uppstår på ditt kök och badrumsskåp och alla innerdörrar i hela ditt hem. Att bättra på färgen i ditt hem kommer att skapa mer kontinuitet och vara estetiskt tilltalande för alla som besöker ditt utrymme. Extern färgbättring kommer att förstärka trottoarkanten i ditt hem och få allas huvuden att vända.

Innan du påbörjar målningsprocessen ska du se till att du har färg som är lämplig för den yta du vill retuschera. Rådfråga en expert på din lokala byggvaruaffär för att få reda på vilka färgförnödenheter som är korrekta att använda.

 

7. Organisera din skräplåda

Oavsett storlek eller stil på ditt hem är en skräplåda vanligtvis en viktig del av vardagslådan. Oavsett om den finns i köket eller på kontoret är det dags att rensa ut den och rensa bort oönskade föremål. Överväg en lådorganisator för att skapa mindre rörighet och mer funktion. Genom att göra detta kan du förvandla en skräplåda till en fungerande låda som är redo att tjäna vilket syfte du än behöver.

 

8. Dammsug dina luftkanaler

Ditt hems luftkanaler samlar på sig smuts, damm och pollen när luften strömmar genom ventilerna och cirkulerar i hela hemmet. Ett rent HVAC-system garanterar renare luftkvalitet, högre energieffektivitet och lämplig funktion.

För att rengöra dina luftkanaler följer du de här tre stegen:

  1. Stäng av strömmen till ditt VVS-aggregat.
  2. Ta bort alla ventilationsluckor och se till att det inte finns några skrymmande föremål i ventilationsluckorna som kan täppa till dammsugaren.
  3. Använd en ficklampa och dammsug luftventilerna och kanalerna så grundligt du kan.

Se till att små barn och små husdjur placeras på en säker plats för att undvika olyckor eller att oönskade föremål fastnar i ventilationsöppningarna efter att du har rengjort dem.